Nöropatik ağrı, sinir hücrelerinin hasar görmesi, işlevinin bozulması gibi durumlarda ortaya çıkar. Zaman ilerledikçe ağrı şiddetini artırır ve kişinin yaşamını olumsuz hale getirir. Tedavi edilmeyen nöropatik ağrı zaman içinde organ, damar, kemik ve kas yapısında hasara neden olabilir. PIT ( perinöral enjeksiyon) nöropatik ağrı tedavisi uygulamasıdır.
Nöropatik Ağrı Neden Olur?
Kanser-MS gibi bazı hastalıklar, travma, metabolik hasarlar, cerrahi işlemler, bazı ilaçlar, diyabet, alkol-sigara gibi zararlı alışkanlıklar, aşırı ilaç kullanımı, yetersiz beslenme, ağır metaller, vasküler hastalıklar, felç gibi nedenler nöropatik ağrı oluşturabilir.
Nöropatik ağrı yaşayan hastaların genel tarifi “yanma, batma, iğnelenme” şeklindedir. Bu ağrılar dinlenme durumunda da yaşanabilir.
PIT (Perinöral Enjeksiyon) Nedir?
PİT ( Perinöral enjeksiyon ) tedavisi; kas iskelet sistemi şikayetlerinde meydana gelen ağrı tedavisinde kullanılan uygulamadır. Lyftogt olarak da bilinir. Tedavide Hilton kanunu esas alınmıştır. Tedavi Dr Lyftogt tarafından bulunmuş ve geliştirilmiştir.
PİT tedavisinde hasar görmüş sinirler, doku fonksiyonu onarılması hedeflenir.
PIT ( Perinöral Enjeksiyon) Tedavisi Nasıl Yapılır?
PIT tedavisinde enjeksiyon yöntemi kullanılır. Doğal solüsyonlar ağrılı, şikayet olunan bölgede cildin hemen altına enjeksiyonlar ile uygulanır.
Perinöral enjeksiyon tedavisinde cilde enjeksiyon edilen solüsyon içinde yüksek Ph değerli sudan elde edilen Dextrose vardır. Bu sayede bölgede oluşan ağrı doğal yollar ile iyileştirilir.
PİT (Perinöral Enjeksiyon) Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır?
PİT tedavisinin yapıldığı bazı hastalıklar şu şekildedir:
- Migren, küme tipi baş ağrısı gibi baş ağrıları
- Trigeminal nevralji
- Morton nöroma
- Huzursuz bacak sendromu
- De Quervain sendromu
- Fibromiyalji
- Yüz felci ( Fasiyal Paralizi)
- Karpal tünel sendromu
- Kompleks Rejyonel Ağrı Sendromu
- Zona (Postherpetik Nevralji
PİT (Perinöral Enjeksiyon) Nereye Yapılır?
Tedavi öncesi ayrıntılı doktor muayenesi yapılır. Doktorun teşhisi sonucu belirli bir oranda dextroz insülin iğnesi kullanılarak belirlenen bölgeye uygulanır. PİT uygulama noktaları periferik sinirlerin omurilikten başlangıç ve bitiş noktasına kadar olan bölgelerdir. Migren, huzursuz bacak sendromu, karpal tünel sendromu, fibromiyalji, huzursuz bacak sendromu, morton nöroma, trigeminal nevralji, zona, yüz felci gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan uygulamada hastalığa göre enjeksiyon yeri belirlenir.
PİT (Perinöral Enjeksiyon) Ne Zaman Etki Eder?
Perinöral enjeksiyon tedavisinin en büyük avantajı uygulama sonrası etki etmesidir. Enjeksiyon sonrası ağrılı bölge rahatlar, ağrı hissi ortadan kalkar. Ancak tedavinin kalıcı olması ve klinik düzelme için birkaç seans gerekebilir.
PİT (Perinöral Enjeksiyon) Kaç Seans Yapılır?
Perinöral enjeksiyon seansları hastanın genel sağlık durumu, yaşı, şikayetinin şiddeti gibi etkenlere bağlı olarak değişir. Seans aralığı hastaya bağlı olarak 3 ila 7 gün arasında tekrarlanabilir.
PİT (Perinöral Enjeksiyon) Nasıl Tedavi Eder?
Glukoz, hücre yakıtı olarak tanımlanır, enerji yakıtıdır. Kaynaklarda Gibbs enerjisi olarak da geçer. Glukoz mitokondri içinde doğal olarak üretilir ve depolanır. Dokunun hasar alması sonucu hücre enerji üretemez ve enerji açığı ortaya çıkar. PİT tedavisi enerji üretmeyen hücreye enerji verir, onu onarır ve tedavi eder.
PİT (Perinöral Enjeksiyon) Kalıcı mı?
PİT tedavisi yapıldığı andan itibaren etkisini gösterir. Ancak klinik iyileşme, hasar onarma belirli bir seans sayısı sonrası başlar. Tedavinin kalıcı olması için doktorun önerdiği tedavi planına uyulmalı ve gerekli görülen seanslar tamamlanmalıdır.
PİT (Perinöral Enjeksiyon) ile Migren Tedavisi
Migren; beyindeki kan damarları ve sinirlerde meydana gelen değişim sonucu oluşan baş ağrısıdır. Migren ağrıları ataklar halinde görülür ve hastanın günlük yaşantısını büyük ölçüde olumsuz etkiler. Migrenin ana nedeni tam olarak bilinmemektedir, ancak çevre gibi faktörlerin tetikleyici olduğu bilinmektedir. Migren belirtisi sadece baş ağrısı ile sınırlı değildir; halsizlik, depresif ruh hali, mide bulantısı, düşüncelerde yavaşlama, odaklanma sorunu gibi belirtilerde baş ağrısına eşlik edebilir.
Perinöral enjeksiyon tedavisi migren ağrılarında oldukça güzel sonuç verir. Hastanın şikayetleri ve muayene sonucunda uygun sinir bölgeleri belirlenir ve PİT enjeksiyonu uygulanır. PİT enjeksiyonları sayesinde migren ağrısı ve atak sıklığı büyük oranda azalır.
PİT (Perinöral Enjeksiyon) ile Huzursuz Bacak Sendromu Tedavisi
Huzursuz bacak sendromu (HBS), istem dışı bacakları hareket ettirme şikayetidir. Oturma, uyuma, yatma gibi dinlenme pozisyonlarında bile bacak istem dışı hareket eder, kişiye rahatsızlık verir. Hastalar huzursuz bacak sendromu belirtilerini tarif ederken zorlanırlar. Acı, yanma, karıncalanma, rahatsızlık hissi en yaygın HBS belirtileridir. Hastanın kilinik öyküsü ve muayene sonucu tanı konulabilir. PİT enjeksiyon tedavisi sayesinde huzursuz bacak sendromu belirtileri giderilir, hastalık tedavi edilir.
PİT (Perinödavisiral Enjeksiyon) ile Fibromiyalji Tedavisi
Fibromiyalji, yumuşak doku romatizması olarak bilinen sağlık sorunudur. Genel kas ağrıları ve vücuttaki sabit noktalarda ağrı ile karakterize olmuştur. En belirgin belirtisi ağrı olsa da halsizlik, uyku bozukluğu, depresyon gibi yaygın görülen belirtileri vardır. Fibromiyaljinin ana nedeni tam olarak tespit edilememiştir. Ancak genetik faktörler, bazı enfeksiyonlar, stres, travma, kişinin ruhsal durumu bu hastalığı tetiklediği bilinmektedir. Fibromiyaljinin nedeni tam olarak bilinmediği için tedavisi karmaşık sürebilir. Ancak TİP enjeksiyonları sayesinde vücut kendi kendini onarır, fibromiyalji tedavi edilir.
PİT (Perinöral Enjeksiyon) Yan Etkileri
Bu tedavide kullanılan solüsyon tamamen doğal olup vücuda hiçbir yan etkisi yoktur. Uygulamada kullanılan insülin iğnesi sayesinde tedavinin konforu artar. Hasta uygulama sonrası günlük yaşantısına devam edebilir, herhangi bir ağrı, acı, kısıtlama yaşamaz.