Proloterapi, kas sistemi hastalıklarında kullanılan tedavi metodudur. Enjeksiyon bazlı olan tedavi, eklem içi, tendon gibi bölgelere tedaviye özel çözeltinin enjekte edilmesiyle yapılır.
Tedavinin amacı, işlevini yitirmiş, fonksiyoneli azalmış dokunun kanlanarak hasarın onarımı sağlağlanmasıdır. Yan etkileri yok denecek kadar az olan bu yöntem son yıllarda kas sistemi hastalıklarında sıkça kullanılır.
Proloterapi Nedir?
Proloterapi, kas sistemi rahatsızlıklarında son yılların yaygın tercih edilen tamamlayıcı tedavi yöntemidir. Tedavi tendonlar, kıkırdak yapılar, eklem içi gibi bölgelere uygulanır. Bu bölgeler vücudun daha az kanlanan bölgeleridir. Bu nedenle eklem içi, kıkırdak, tendon gibi bölgelerde meydana gelen hasar kendi kendini daha zor onarır.
Proloterapi sayesinde bu bölgelerde kanlanma artırılır ve hasara uğrayan bölgenin tedavisi sağlanır. Bu tedavi yöntemi ağrı kesici değil, onarıcı bir tedavidir.
Tedavilerle ilgili tüm merak ettiklerinizi bize sorabilirsiniz.
Proloterapi Nasıl Uygulanır?
Bu tedavi enjeksiyon bazlıdır. İşlem uygulanacak bölgeler belirlenir ve temizlenir. Tedavi sırasında kullanılan enjeksiyonun rahatsız etmemesi için anestezik bir krem uygulanır. Ardından proloterapi için özel hazırlanan solüsyon belirlenen bölgelere enjekte edilir.
Enjekte edilen özel çözeltiler büyüme ve tamir sürecine başlar. Bu sayede güçlenen tendon eklemleri daha iyi kontrol eder, ağrı gibi şikayetler ortadan kalkar.
Proloterapi tedavisi, kısa süren bir işlemdir. İşlem, hazırlık aşamalarıyla beraber ortalama olarak 30 dakikada biter. Tedavide kullanılan anestezik kremler sayesinde ağrı, acı hissedilmez.
Bazı hastalarda, yeni doku büyümesini teşvik etmek için çoklu proloterapi tavsiye edilebilir.
Proloterapi Tedavisinde Kullanılan Solüsyon
Dekstroz çözeltisi:
Proloterapi tedavisinde kullanılan solüsyonlardan biri dekstroz çözeltisidir.
Dekstroz çözeltisi şikayet olan bölgeye enjekte edilir. Dekstroz çözeltisi, büyüme faktörlerini tetikleyen, hasarlı bölgeyi uyaran özel bir çözeltidir. Bu özelliği sayesinde eklem içi, kıkırdak, yumuşak doku, tendonlar gibi bölgeleri uyarır ve meydana gelen hasarın tedavisini sağlar.
Ozon çözeltisi;
Tedavide kullanılan enjeksiyonlardan biri de ozon çözeltisidir.
Özellikle yumuşak doku yaralanmaları, sırt ağrıları, siyatik tedavisi, artritli eklem ağrılarında ozon çözeltisi tercih edilir.
Proloterapi Tedavisi Hangi Hastalıklara Uygulanır?
Bu tedavi yöntemi genellikle hasar görmüş bağlar ve eklemleri tedavi etmek için kullanılır. Proloterapi tedavisinin tercih edildiği başlıca hastalıklar şunlardır:
- Sırt ağrısı
- Spor yaralanmaları
- Boyun ağrısı
- Tendon yırtığı
- Bağ ve kıkırdak zedelenmesi
- Topuk dikeni
- Menisküs yırtıkları
- Tenisçi dirseği
- Artrit, dejeneratif disk gibi kronik hastalıklar
- Diz ve omuz bağ bozuklukları
Proloterapi Kimlere Uygulanır?
Proloterapi, kas sistemi hastalıkları olan kişilere yaygın olarak uygulanır. Özellikle bel, sırt ve boyun ağrısı için bu tedavi tercih edilir. Bu nedenle tedavi en fazla bel, sırt, boyun, omuz ve ayak bölgelerinde şikayeti olan kişilere uygulanır.
Tedavi Sonrası İyileşme
Uygulama yapıldıktan sonra hafif sertlik ve şişme meydana gelebilir. Normal karşılanan bu durum çok kısa süre içinde kaybolur.
Proloterapinin en güzel yönlerinden biri hastanın aynı gün içinde günlük yaşantısına, işine geri dönebilmesidir. Nadir durumlarda bir haftaya kadar süren şişme, morarma, sertlik gibi şikayetler görülebilir.
İşlem yapıldıktan sonra doktorun önerdiği egzersizler ve beslenme takviyeleri mutlaka alınmalıdır. Tedavinin başarısı için bunlar büyük önem taşır.
Proloterapi Türleri
Tedavinin ana amacı; hücrelerin, dokuların yada organların büyümesine, meydana gelmiş hasarı onarmasına teşvik etmektir. Hasar görmüş doku, hücre yada organların kendini onarması için bazı çözeltiler enjekte edilir.
Kullanılan çözeltiler kişinin hastalığına göre belirlenir. Tedavide kullanılan çözeltiye göre farklı türler vardır, bunlardan en yaygın kullanılanı dekstroz çözelti ve ozon enjeksiyonudur. Kişinin ihtiyacına göre dekstroz çözeltisi yada ozon enjeksiyonu gibi farklı proloterapi türleri uygulanabilir.
Proloterapi Tedavi Kaç Seans Olur?
Proloterapi tedavisi, hasara uğramış, yaralanmış yada zayıflamış alana uygulanır. Tedavinin tam anlamda etkili olması için birkaç seans gerekebilir.
Uygulama yapılacak kişinin şikayetine ve yapılan bölgeye göre seans sayısı değişir. Proloterapide 4 ila 15 arası değişen seans sayısı vardır. Tedavinin tamamlanması 3 ila 6 ay arası sürebilir.
Bu tedavide germe ve güçlendirme egzersizlerinin büyük önemi vardır. Doktorun önerdiği egzersizler tedavinin başarısını büyük ölçüde etkiler. Bu nedenle önerilen egzersizler mutlaka yapılmalı, doktorun önerilerine uyulmalıdır.
Proloterapi Kimlere Uygulanmaz?
Proloterapi tedavisi hastanın genel sağlık durumu değerlendirildikten sonra uygulanır. Tedavi ve türü doktor muayenesinden sonra belirlenir.
Proloterapi tedavisinin önerilmediği durumlar şunlardır:
- Bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan kortizon enflamasyona baskı uygular ve tedavinin etkisini olumsuz etkiler. Bu nedenle sistemik kortizon kullanan kişilere proloterapi uygulanmaz.
- Dengeli ve sağlıklı beslenme tedavi için oldukça önemlidir. Protein, vitamin, mineral eksikliği kişinin tedavi olmasını engeller. Protein, vitamin ve mineral eksikliği olan kişilere bu tedavi uygulanmaz.
- SLE (Sistemi Lupus), MS (Multiple Skleroz), Sedef gibi otoimmün hastalığı olan kişilere uygulanmaz.
- Kanser tedavisi gören kişilere proloterapi uygulanmaz.
- Prostat, mesane, rahim gibi iç organ kaynaklı ağrılarda bu tedavi uygulanmaz.
Proloterapi Zararlı mı?
Proloterapi tedavisi hastanede kalmayı yada genel anestezi gerektiren bir tedavi değildir. Birçok tedaviye göre çok daha hızlı iyileşme süresi vardır.
Proloterapi çoğunlukla güvenilir olarak kabul edilir, bu uygulama için yapılan araştırmalar olumlu sonuçlar vermiştir.
Proloterapi Fiyatı Ne Kadar?
Proloterapi tedavisi ücreti kişiden kişiye değişir. Tedavinin uygulandığı bölge, hastanın şikayeti, seans sayısı ücret için belirleyici unsurlardır. Proloterapi fiyatı doktorun yapacağı muayene sonunda belirlenir.
Tedavilerle ilgili tüm merak ettiklerinizi bize sorabilirsiniz.